מה זה יזמות ומה תפקידו של היזם בתהליך היזמות
יזם, יזמות, יזמות עסקית, עיצוב ופיתוח מוצר, ייצור מוצרים, כתיבת תוכנית עסקית ובחירת אסטרטגיות, בדיקות ומחקרי שוק, חיפוש ורישום פטנטים, וכ"ו – נשמע סינית?, אז זהו שלא – ואם כן, זה הזמן ללמוד!
היזם, כשמקים עסק, יבחר את אופי העסק אותו הוא רוצה להקים ובהתאם יקבע וינהל את התהליכים הדרושים והמשימות הדרושות להצלחת העסק. למשל: עסק שמוכר מוצרים כמו פיצוחיה ידרוש מבנה אחר לחלוטין מחברה שנותנת שירותים (למשל עורכי דין). אפשר להגיד אותו דבר בדיוק על כך שחברה של עורכי דין תהיה בנויה בצורה שונה לחלוטין מחברת סטארט-אפ. כל אחד מהעסקים ידרוש מבנה ארגוני אחר, ניהול אחר, תקציב שונה, מבנה הכנסות שונה, וכ"ו.
למשל: נניח שיזם מעוניין ליזום חברה שעוסקת בפיתוח פטנט מסוים עליו חשב היזם. הנקודות להתייחסות (אם נעזוב לרגע את הנושא הכספי המעורב בעניין) הם המבנה הארגוני של חברת הסטארט-אפ אותה מעוניין היזם להקים. איזה תהליכים יבוצעו 'בתוך הבית' ובאיזה תהליכים יהיה שימוש בקבלני משנה. איזה עובדים קבועים תעסיק החברה, ובאיזה דברים תעזר בקבלני משנה?
בפיתוח של מוצר חדשני מסוים יכול להיות שהיזם יעדיף לשמור את תחום פיתוח המוצר ב'תוך הבית' (ע"י עובדים קבועים של החברה) ואת עיצוב המוצר להוציא לחברה שעוסקת בעיצוב תעשייתי. לחילופין, יכול להיות שאותו יזם יחליט שנושא כתיבת הפטנטים יתבצע ב'תוך הבית', ושנושא חיפושי הפטנטים יהיה ע"י גופים חיצוניים.
החלטות כאלו ואחרות (במגוון תחומים) יהיו החלטות של היזם, בתחילת הדרך, כבר מהיום הראשון של המיזם. בהתאם חשוב לאסוף ולבחון כמה שיותר משתנים ואינפורמציה, להתייעץ ולדבר עם אנשי מקצוע ממגוון תחומים, לקבל כלים וידע שיאפשרו לקיחת החלטות מדויקות עד כמה שניתן.
בנוגע ליזמות עסקית אני ממליץ לכל היזמים להסתכל באתר של www.b-focus.com בתהליכים ליזמים המתארים את התהליך הדרוש על מנת לבנות ערך כספי לרעיון. התהליכים משלבים את היזם, כמנהל הפרויקט, יחד עם עבודתן של שתי מחלקות החברה. בנוסף, מספקת החברה לכל יזם הנחייה לכל אורך התהליך מיועץ עסקי מוכר מאחד הגופים הממשלתיים בישראל, וזאת על מנת להבטיח ייעוץ מקצועי ורלוונטי מהתחום.
בכל מקרה, וללא קשר לסוג היזמות אותה מעוניין ליישם היזם – המלצתי היא להתייעץ עם יועץ עסקי מהתחום, לבנות תכנית עסקית בסיסית שתגדיר את התהליך עד להקמת העסק ואת היעדים ואבני הדרך לאחר פתיחת העסק. הבסיס להכל זה איסוף כמה שיותר אינפורמציה, בכמה שיותר תחומים – בין היתר לגבי פוטנציאל הכנסות, קהל יעד, מיקום, מטרות, יעדים וכ"ו.

